top of page

Darmmicrobiota en gezondheid 

Darm-hersenas

Immuunafweer 

Inflammatoire darmziekten

Gerelateerde microbiota 

Huid-microbiota

Long-microbiota 

Vaginale-microbiota

Darm-hersen-as

De darmen staan bekend als ons 'tweede brein'

​

De darmmicrobiota kan rechtstreeks met de hersenen communiceren door onder andere signaalmoleculen zoals neurotransmitters Dit staat bekend als de darm-hersen-as. Een storing in deze as kan betrokken zijn bij talrijke stoornissen. De darm-hersen-as beïnvloedt onder meer ons gedrag, cognitie (geheugen), emoties en stemming. Serotonine is een voorbeeld van een neurotransmitter die de stemming van geluk en plezier kan beïnvloeden, maar ook de eetlust. Darmcellen zijn verantwoordelijk voor ruim 90% van de serotonineproductie in het lichaam en slechts een klein deel in de hersenen. Bepaalde bacteriën in de darmmicrobiota kunnen de productie van serotonine in de darmen beïnvloeden. 

​

Met andere woorden kan de darm-hersen-as worden gedefinieerd bestaande uit een communicatienetwerk dat functioneer tussen de darmen en de hersenen en omgekeerd. Communicatie vindt plaats via het centraal zenuwstelsel en het zenuwstel van de darmen (enterische zenuwstelsel). Maar ook afscheiding van hormonen zoals ons wel gekend cortisol en adrenaline kunnen van invloed zijn. 

​

Welke factoren beïnvloeden de communicatie tussen de darmen en de hersenen

​

  • Dieet - Wees voorzichtig met wat je eet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan additieven en sterkt bewerkte voeding zijn het best zoveel mogelijk te vermijden. Aangepast voedingsadvies aan de hand van bijvoorbeeld bepaalde klachten of een persoonlijk gericht advies vanuit de resultaten van een microbioomonderzoek en/of bijkomende onderzoeken, draagt bij aan herstel en een optimaal functioneren van de darm-hersen-as.

  • Bepaalde medicijnen - Voornamelijk is antibiotica voor een groot deel verantwoordelijk voor het reduceren van onze gunstige flora, die we nodig hebben voor de opbouw van allerlei systemen waaronder ook onze immuniteit. 

  • Fysieke activiteit - Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen ons cognitieve systeem (geheugen) en ons niveau van fysieke activiteit. Lichamelijke activiteit draagt bij aan een goede hersengezondheid. 

  • Omgevingsfactoren - De omgeving waarin we leven kan ook ons microbiota beïnvloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling, straling en pesticiden, die mede instaan onder de noemer van stressfactoren. Andere stressfactoren kunnen zijn; emotionele gezondheid, ziekte, moeilijkheden binnen familiale kringen en op het werk, angst en verslavingen. 

​

bottom of page